Llarg, 60 - 17190 Salt

972 233 681

Fem les llengües vives, vivim la funcionalitat de les llengües

Fem les llengües vives, vivim la funcionalitat de les llengües

Fidels al nostre projecte educatiu, any rere any ens comprometem a mantenir i millorar la qualitat de les propostes que oferim als nostres alumnes. Aquest curs, amb el propòsit de fer-los cada vegada més competents globalment, encetem el projecte de Llengües Vives. És una proposta encarada a tots els alumnes a partir de que comencen a escriure; des d’I5 fins a Secundària passant per Primària.

Aquest projecte, que és nou d’aquest curs i ve a afegir-se a les moltes propostes vivencials que ja es porten a terme a l’escola, neix de la necessitat de fer evident als alumnes la importància de la llengua i la seva utilització real. El nostre objectiu és que l’alumnat concebeixi la llengua com a vehicle de comunicació i que no l’entengui només com a un contingut acadèmic més.

Així, doncs, proposant a cada curs un repte comunicatiu, fem conscients els alumnes de la necessitat d’utilitzar la llengua per a resoldre situacions comunicatives significatives

Quin sentit té la llengua si no resoldre tasques comunicatives amb significat que arribin a un receptor real? Fent les llengües vives, ajudem els alumnes a veure que els treballs de la nostra escola van més enllà de la proposta plantejada en un enunciat. Els facilitem mitjans i recursos perquè els textos dels alumnes no siguin planificats, escrits i revisats per acabar guardats al calaix de la mestra, sinó que arribin a un receptor real.

Les propostes comunicatives s’inicien a I5 -Infantil, 5 anys- on els alumnes ja descobriran la màgia de comunicar-se amb una altra escola FEDAC. I continuem a Cicle Inicial on els nens i nenes jugaran amb la llengua produint petits textos parlant del seu poble en diferents formats. 

A P3 -Tercer de Primària-, la situació comunicativa a resoldre és l’intercanvi de cartes amb alumnes d’una altra escola FEDAC. S’ha iniciat el projecte enviant per sorpresa una carta a l’altra escola. Es respira emoció restant a l’espera de la seva resposta!

Els alumnes de Quart de Primària i de Sisè fan activitats que lliguen la llengua amb els projectes d’aprenentatge servei. Crearan productes que ajudin els companys de l’escola a millorar el seu nivell de llengua mentre ells mateixos també fan aprenentatges.

Per altra banda, a P5 -Cinquè de Primària- l’alumnat està immers en la bonica aventura d’emetre, coordinadament amb els alumnes de Segon de Secundària, un programa de ràdio per l’emissora municipal. L’escaleta, els continguts, les sintonies… tant l’estructura del programa com la locució està feta pels alumnes. El programa s’emet a Ràdio Salt (97.7 FM) els dijous a les 10h i els dissabtes a les 17h.

A Secundària continuem amb la magnífica experiència d’empoderar els alumnes i fer-los protagonistes de la seva educació. Volem que puguin fer sentir la seva pròpia veu. 

Els projectes pels més grans de l’escola van relacionats amb les seves llengües maternes com a vehicle primigeni de comunicació i com a llegat que cal protegir i estimar. També es treballa amb varis mitjans de comunicació: La ràdio com a eina àgil que ens permet donar el nostre punt de vista sobre diferents temes. Els alumnes gestionen el seu compte d’Instagram on poden donar sense censura la seva visió del món. I també editen, amb la col·laboració de La Vanguardia, una revista digital amb temes d’actualitat que per ells són importants i necessaris. 

Totes aquestes propostes ens permeten ajudar els alumnes en la seva competència lingüística i comunicativa, alhora que els impulsa a acabar de formar la seva pròpia concepció del món i donar-la a conèixer. 

A FEDAC Salt les llengües són un vehicle de comunicació real i palpable!