Llarg, 60 - 17190 Salt

972 233 681

El Ballet Jove de Girona: joves talents que difonen la dansa clàssica al nostre país

El Ballet Jove de Girona: joves talents que difonen la dansa clàssica al nostre país

Tess Buck Gili és una ballarina de Girona que actualment ensenya el ballet clàssic a l’escola The classical ballet school, i que al llarg de molts anys ha ballat amb diverses companyies del món professionalment. En aquesta entrevista li preguntarem coses sobre un projecte nascut a Girona i que han creat ella i el seu marit, en Volodymyr Fortunenko, un ballarí professional que ara també fa classes a la mateixa escola, i que junts ensenyen en els joves la dansa clàssica.

Quan vau decidir que crearíeu el Ballet Jove i què us va impulsar a fer-ho?
Crear una companyia juvenil de dansa clàssica a Girona sempre havia sigut la meva il·lusió. En general, qualsevol cosa relacionada amb difondre la dansa clàssica al nostre país m’interessava i, d’alguna manera, sempre havia sentit que el meu deure quan deixés de ballar professionalment seria el de donar a conèixer el meu art i la meva gran passió a Catalunya.
Tant el meu marit com jo hem treballat en països on la dansa clàssica està molt valorada, on cada gran ciutat té la seva pròpia companyia de ballet i on és possible dedicar-te únicament a la dansa, cosa que aquí és, malauradament, impensable. 

El ballet és un art molt desconegut a Catalunya, i els joves que s’hi volen dedicar ho tenen molt difícil. Tenim alumnes molt treballadores que es mereixen de viure una experiència així sense haver de marxar lluny de casa”.

Com va començar? 

Quan vam arribar a Girona, just després d’haver deixat la companyia on treballàvem a Polònia, un grup d’alumnes molt motivades i les ganes de començar projectes nous després de la covid-19 van fer que ens decidíssim a provar-ho. Sempre em poso al lloc de les nostres ballarines: quan tenia la seva edat va ser quan vaig decidir que volia dedicar-me al ballet professionalment i no tenia cap por quan em deien que era una carrera duríssima. Gaudia moltíssim ballant amb les meves amigues, i m’hauria encantat tenir l’oportunitat de poder sortir més a l’escenari amb un grup de ballarins que sentissin el mateix.

Quina és la idea principal del projecte?
El nostre projecte té un doble objectiu. Per una banda, proporcionar més experiència escènica als joves que estudien la dansa clàssica seriosament i, per altra, que els ballets que aquests joves representin serveixin per a donar a conèixer el ballet clàssic i apropar-lo a tothom.
La nostra idea és poder actuar a diferents pobles i ciutats i fer descobrir la màgia de la dansa, que no té per què ser elitista. Als països de l’Est, tothom es pot permetre anar al teatre i anar a veure un ballet o una òpera. Al nostre país no tenim cap companyia resident, i quan en ve alguna de fora el preu de les entrades no és assequible per a tothom.

“Volem intentar que tothom pugui tenir l’oportunitat de descobrir el nostre art.”

Què s’ha de fer per entrar en el Ballet Jove?
Per entrar en el Ballet Jove s’han de complir un seguit de condicions com, per exemple, tenir uns coneixements avançats de ballet i dedicar-hi moltes hores setmanals. A part, cal fer una petita prova d’accés per veure si el ballarí/ballarina té el nivell adequat.
S’ha de tenir, sobretot, una gran passió per la dansa i comprometre’s a assistir a tots els assajos i a les classes setmanals.

Hi ha màxim o mínim d’edat?
L’edat mínima són 12  anys, tot i que més que l’edat valorem la maduresa del ballarí/ballarina, la seva tècnica, expressivitat, dedicació… Treballem de forma molt igual a les companyies professionals (encara que només els dissabtes al matí i no cada dia) i per seguir el nostre ritme d’assajos s’ha de ser molt conscient del seu cos i tenir una certa maduresa, sentit de la responsabilitat, disciplina, etc.

Quins dies de la setmana dediqueu a la preparació dels espectacles o al Ballet Jove en si?
El Ballet Jove es reuneix cada dissabte de 10 a 14 h aproximadament per assajar els propers espectacles. Tanmateix, es pot dir que cada dia dediquem una bona estona al Ballet Jove. Com a coreògrafs, hem de preparar tot l’espectacle. Ja que no som una companyia professional, on cadascú té una tasca concreta (coreògraf, mestre de ball, repetidor, ballarí, secretari, relacions públiques, dissenyador de vestits, de llums i de decorats…). Som només dues persones per a organitzar tota aquesta feina.

“La majoria de les nostres ballarines ballen cada dia i cada classe de ballet que fan és una preparació per a poder ballar els espectacles que assagem els dissabtes. Sense el seu treball diari i constant simplement no hi hauria Ballet Jove.”

Quins espais utilitzeu per al Ballet Jove?
Assagem als estudis de l’escola The Classical Ballet School, al carrer Ibèria, prop de l’estació de tren de Girona.

Quines actuacions heu fet de moment?
Hem representat quatre vegades El Trencanous, de moment el nostre únic ballet sencer. També hem participat en diverses gales i espectacles benèfics, representant peces més curtes.

Teniu pensats més espectacles o produccions de cara al curs 2022-2023?
Sí, estem preparant Coppélia per el juny de 2023. És un projecte molt engrescador,  ja que tindrem la gran sort de ballar amb música en directe, de l’orquestra jove del Conservatori de Música Isaac Albéniz. Les companyies professionals sempre ballen amb música en directe, i és un gran luxe que les nostres ballarines puguin viure aquesta experiència.
A més, Coppélia és un ballet molt alegre que ben segur agradarà a tots els públics!

Com va influir la covid-19 en el món de la dansa i en especial en el Ballet Jove?
La covid-19 va fer molt mal al món de les arts en general. Però per als ballarins, acostumats a treballar en grans espais, amb grups nombrosos, i amb professors i coreògrafs que et guien contínuament va ser un xoc haver de mantenir-se en forma, sols, al menjador de casa, amb la incertesa de no saber quan podríem tornar a ballar davant d’un públic. A molts ballarins els va fer adonar que la dansa com a carrera professional és molt efímera i incerta. Sempre s’ha de tenir un pla B i estar obert a altres coses. Hi ha poca feina i sempre hi ha el risc de lesionar-se, és el que passa quan es treballa amb el cos.

Què li diries a algú que no té clar si intentar entrar o no?
Primer de tot li diria que ha de tenir clar si es pot comprometre a participar en cada assaig, els dissabtes, i a ser constant en les seves classes setmanals per poder mantenir un nivell alt.
A part d’això, volem que el Ballet Jove sigui un espai obert per a tots els joves que estimen la dansa clàssica, vinguin d’on vinguin. Ens encantaria tenir ballarins de fora de Girona i crear un punt de trobada cada dissabte, seria molt enriquidor. Així que animaria aquesta persona a provar-ho!

És clar que és molt sacrificat i cal treballar molt i molt dur per arribar a ser un professional, però s’ha de trobar sempre un equilibri i no deixar de tenir una vida “normal”, com diem els ballarins.”

I per finalment, si haguessis de descriure el Ballet Jove, com ho faries?
Ara mateix el descriuria com una gran família que estima la dansa! El Ballet Jove són, també, joves talents que transmeten la màgia del ballet al nostre país. Em sento orgullosa del que hem aconseguit amb molt poc temps, entre tots, i estic molt il·lusionada amb els nostres propers projectes.

Entrevista realitzada per Èlia Morales Pla

CreaEscola Quality Certificate for Education Website