La solidaritat és un valor fonamental per al desenvolupament personal i col·lectiu de qualsevol societat. Des de la nostra escola, fomentem aquest valor entre els estudiants amb l’objectiu de crear un entorn d’aprenentatge més humà i inclusiu. La gran missió del nostre centre és millorar el nostre entorn mitjançant la transformació educativa; volem que tots els nostres alumnes siguin agents de canvi i que treballin activament per a fer un futur millor.
Ser solidaris i treballar pel bé comú forma part del nostre ADN i és un dels aspectes de la nostra manera de ser que ens fa més orgullosament especials.
1. La solidaritat com a eina per a la convivència
L’escola és un espai de trobada on conviuen nens i nenes de diferents orígens, cultures i realitats familiars. Promoure la solidaritat ajuda a crear un ambient d’acceptació i respecte entre els alumnes, a més de contribuir a la creació de vincles d’amistat i col·laboració. La solidaritat fomenta l’ajuda mútua, la comprensió i el suport en moments difícils, ja sigui a través d’accions concretes com l’ajuda en els estudis o el suport emocional davant de situacions complicades.
A través dels projectes solidaris, de la tutoria, dels projectes aprenentatge servei i de moltes altres iniciatives, fomentem que el nostre alumnat pugui ser líder de les accions que emprèn i solidaris amb qui més ho necessita.
2. Fomentar la consciència social i compromisos concrets
La solidaritat no es limita a les relacions entre els alumnes dins de l’escola. A FEDAC Salt ens agrada que les accions que s’inicien dins del centre tinguin també ressò fora del centre i que promoguin una millora del nostre entorn. El nostre alumnat lidera diferents dinàmiques com: la campanya de recollida d’aliments en col·laboració amb Càritas, la participació en projectes de voluntariat com el Banc dels aliments, l’organització del festival de Nadal en benefici de La Marató, la cura de l’hort i la venda de productes ecològics per Càritas, la Cursa electrònica on reciclem petits aparells electrònics, escriure cartes per a la gent gran, la col·laboració amb el Banc de sang fent una jornada de donació de sang… Amb aquestes propostes els estudiants desenvolupen una consciència social més profunda. Això els permet entendre les desigualtats que existeixen al seu voltant i reconèixer la seva capacitat d’actuar per millorar la realitat dels altres, creant un vincle d’empatia i responsabilitat social.
A l’escola treballem molt activament els projectes solidaris perquè volem que tots els alumnes siguin també ciutadans actius, conscients i valents per a engegar els canvis que desitgem en la nostra societat.
3. Desenvolupament d’habilitats emocionals i socials
La solidaritat també és una via per al desenvolupament emocional i social dels estudiants. Aprenent a posar-se en el lloc de l’altre, els alumnes milloren la seva capacitat d’empatia, una qualitat essencial per a les relacions humanes saludables. A més, el fet de treballar en equip, compartir recursos i resoldre conflictes de manera cooperativa contribueix a desenvolupar habilitats de comunicació, resolució de problemes i col·laboració.
Aquestes habilitats són importants no només en el context escolar, sinó també en la vida adulta i en el món laboral. Treballant-les a l’escola ens assegurem que els alumnes sàpiguen utilitzar-les quan siguin adults.
4. La responsabilitat dels mestres i educadors
Els educadors de Fedac Salt tenen consciència de la importància del valor de la solidaritat i com transmetre’l als seus alumnes. No només a través de les activitats específiques que poden promoure, sinó també mitjançant el seu exemple i la manera en què gestionen els conflictes i les relacions dins de l’aula. Un docent que mostra actituds solidàries en el seu comportament diari, que és sensible a les necessitats dels alumnes i que promou el respecte i la comprensió, genera un model que els alumnes poden seguir i integrar a les seves vides.
El perfil dels educadors de la Fundació FEDAC és el de persones creatives, solidaries, obertes, somniadores i que volen canviar el món.
5. El futur de la societat
El fet que els alumnes creixin en un ambient on la solidaritat és un valor fonamental té un impacte directe en la societat del futur. Els nens i nenes que aprenen a ser solidaris des de petits tindran més probabilitats de convertir-se en adults responsables i compromesos amb la seva comunitat. La solidaritat a l’escola és, per tant, una inversió en la formació d’una societat més justa, igualitària i cohesionada.
6. Tots podem ser solidaris
Actualment a l’escola estem tirant endavant molts projectes que ens ajuden a posar el nostre granet de sorra pel futur de la societat. Són iniciatives liderades pels nostres alumnes que ens ajuden a formar-los com a adults actius i responsables del seu demà. Si els nens i nenes poden liderar la seva vida, tenint sentit crític i ànsia de millora, també podran canviar el seu entorn.
Aportant aliments per a Càritas, donant menjar pel Banc dels aliments, comprant entrades pel Festival de Nadal, donant petits aparells electrònics, comprant productes del nostre hort o venint a donar sang… hi ha moltes opcions per poder ser solidaris al costat nostre. Ens ajudes a construir plegats el món que volem?
25 escoles a Catalunya amb un projecte transformador, compromès i il·lusionant: #avuixdemà
© 2020 Escoles FEDAC | Tots els drets reservats - Avís legal - Política de privadesa - Política de cookies - Design by Creaescola