L’art és una forma de comunicació poderosa que ens permet comprendre el món des d’altres perspectives. ARTemporani és un projecte educatiu que convida els alumnes a explorar l’art contemporani i els seus vincles amb artistes universals, fomentant el pensament crític, la creativitat i la sensibilitat artística.
A través de metodologies actives com el visual thinking i el desplaçament cognitiu –extrañamiento, proposat per Maria Acaso-, l’alumnat descobreix l’art d’una manera més vivencial i significativa.
Cada desembre, quan s’apropa Nadal, visibilitzem el projecte +Art dissenyant samarretes inspirades en els artistes treballats durant el primer trimestre i l’alumnat la fa servir per l’actuació del festival de Nadal, carregat de manifestacions artístiques de moltes disciplines: música, teatre, dansa, performance…
El projecte neix de la voluntat d’ampliar la mirada artística a les escoles, equilibrant la presència d’artistes clàssics i contemporanis, amb una atenció especial a les dones artistes, sovint invisibilitzades en la història de l’art. Ens inspirem en la necessitat de treballar l’art des d’una perspectiva crítica i inclusiva, incorporant referents que ajudin a entendre la diversitat de mirades i expressions artístiques.
Prenem com a referència pedagogies innovadores com:
El projecte està destinat a tota la comunitat educativa, i es treballa amb tot l’alumnat des d’educació infantil i primària fins a secundària, amb activitats adaptades a cada nivell. A través d’un enfocament interdisciplinari, es vinculen diferents àrees de coneixement: arts visuals, llengües, ciències socials, matemàtiques…
Cada curs d’educació primària treballa tres artistes contemporanis a l’any -un per trimestre-. A infantil es procura fer una proposta més rica, amb dos artistes per trimestre -un home i una dona- i combinant artista universal amb artista contemporani.
Pel que fa a l’art universal, cada curs s’escull un fil conductor diferent que per a tots els alumnes és el mateix. Aquest curs 2024-2025 han sigut les meravelles del món i s’han distribuït de la següent manera per cada trimestre:
Es promou una major presència de dones artistes, així com la inclusió, com a mínim, d’un/a artista local o vinculat/da a l’entorn més proper o familiar o conegut de l’alumnat de l’aula.
El procés de treball segueix una estructura estable però oberta a la creativitat i la sorpresa:
Amb l’objectiu de promoure el lideratge i la responsabilitat compartida dins del projecte, alguns alumnes de secundària més sensibilitzats per l’art, participen en el House Team Art i s’encarreguen de tenir cura de les instal·lacions artístiques de l’escola i promoure activitats artístiques puntuals relacionades amb la decoració dels espais lligades als canvis d’estacions, especialment amb l’alumnat d’educació infantil.
Per dur a terme aquest projecte amb riquesa i profunditat, es fan servir una gran varietat de recursos que connecten l’alumnat amb l’art de manera significativa. Es treballa amb àlbums il·lustrats i llibres d’art adaptats a l’edat dels infants, que ajuden a explorar visualment i narrativament la vida i l’obra dels artistes.
També es fa ús de materials audiovisuals, com documentals, vídeos curts i entrevistes, que permeten veure els processos de creació artística en directe.
A nivell digital, es fan servir eines TIC per a l’experimentació visual i la creació artística en suports virtuals.
Els objectes simbòlics que introdueixen cada artista són una clau pedagògica essencial per despertar la curiositat i treballar la inferència i el pensament hipotètic.
Finalment, els espais expositius dins del centre esdevenen llocs de difusió, reflexió i reconeixement de la feina feta per tot l’alumnat.
Els materials utilitzats són diversos, rics i flexibles, pensats per adaptar-se a les necessitats creatives de cada projecte. L’alumnat té a la seva disposició pintures, teles, papers de diferents textures i formats, fang, materials reciclats i també elements naturals que poden incorporar-se a les creacions. S’anima a l’experimentació amb tècniques mixtes i suports variats, tant de petit com de gran format.
També es compta amb material digital i fotogràfic que permet no només crear, sinó documentar tot el procés de treball, donant valor tant al camí com al resultat final.
ARTemporani no només aporta coneixements artístics, sinó que genera un impacte transversal en el desenvolupament de l’alumnat. El projecte afavoreix el pensament crític, estètic i visual, permetent que cada infant construeixi una mirada pròpia envers l’art i el món.
La inclusió d’una perspectiva de gènere real i activa en la selecció dels artistes dona lloc a una representació més justa i diversa, visibilitzant el paper de les dones en l’art i oferint referents diversos. A més, es fomenta la connexió amb l’entorn cultural proper, reconeixent i valorant artistes locals. Tot plegat contribueix a la millora de la competència comunicativa, ja sigui oral, escrita o visual, i impulsa el pensament creatiu, la col·laboració i l’expressió lliure, eixos clau d’un aprenentatge significatiu i transformador.
25 escoles a Catalunya amb un projecte transformador, compromès i il·lusionant: #avuixdemà
© 2020 Escoles FEDAC | Tots els drets reservats - Avís legal - Política de privadesa - Política de cookies - Design by Creaescola