Llarg, 60 - 17190 Salt

972 233 681

Estem arrelats!

Estem arrelats!

Les tradicions són una part essencial de la nostra cultura i identitat. Es transmeten de generació en generació i no només ens connecten amb les nostres arrels, sinó que també ens ajuden a entendre millor el passat i a formar les bases del futur; ens ajuden a entendre plenament el funcionament de la societat on vivim i on ens desenvolupem com a persones.

És necessari que les escoles fomentin la conservació i transmissió de les tradicions, especialment a Salt, on tenim la sort de viure en un entorn tan multicultural. Es fa imprescindible que els alumnes apreguin quines són les tradicions i maneres de fer de la societat on viuen per a poder desenvolupar-s’hi plenament.

Les tradicions són una finestra al passat i una connexió amb les generacions que ens han precedit. Ensenyar als alumnes les tradicions de les seves famílies i comunitats els permet comprendre millor la història i les experiències dels seus avantpassats. Mantenir les tradicions és fonamental per preservar la riquesa cultural i la diversitat que defineixen la nostra societat. Les escoles podem ser l’espai on aquestes tradicions es mantinguen vives, assegurant que les noves generacions les coneguin, les aprenguin i les estimin.

Descobrim les tradicions catalanes

A FEDAC Salt treballem intensament les tradicions catalanes amb moltes accions diferents al llarg del curs. L’objectiu final és destacar els aspectes positius de la nostra tradició perquè els alumnes l’entenguin, la respectin i l’estimin.

Sense desmereixer altres cultures que ens envolten i buscant els punts que tenen en comú, donem a conèixer la cultura catalana i ens assegurem així que els infants sabran desenvolupar-se en la nostra societat.

Aquest treball es fa al llarg de tot el curs: busquem referents catalans que destaquen en diversos camps, aprenem cançons tradicionals del nostre país a les classes de música, treballem autors (i sobretot autores) catalans a les classes d’art, etc. Però és en dies concrets com la castanyada, Nadal, el dia del Roser, el Dijous Llarder, la fira del Cistell, el dia del Pare Coll... que aquest treball s’intensifica.

Per comprendre millor la importància de les tradicions en un context més ampli i perquè també ens ajudin a aprendre diferents continguts del currículum, les treballem des de moltes matèries com la llengua, el medi, l’art, la música, les matemàtiques…

Celebrem la Castanyada

Durant tota la setmana passada hem estat treballant la Castanyada amb els alumnes: d’on ve la tradició, què es celebra, què significa… Ho hem fet mitjançant les cançons i danses, problemes matemàtics on comptàvem com repartir les castanyes entre els companys, a medi hem ajudat la castanyera a trobar les paperines i les castanyes, hem fet manualitats sobre la tradició… i hem gaudit de valent.

La celebració ha acabat amb la berenada al pati on hem compartit castanyes i hem menjat la fruita de tardor que més ens agrada a cadascú.

Amb les tradicions i en especial amb la castanyada, incorporem valors importants com el respecte, la solidaritat, la gratitud i la cooperació.

A més, també comptem amb la col·laboració de les famílies de l’AMPA i les de sisè de primària, que ens ajuden preparant i coent les castanyes i són un exemple de solidaritat i cooperació per a tots els alumnes.

La castanyada és un dels dies més celebrats a l’escola i que més ens apropen a la idea d’incloure els fets del nostre entorn en el dia a dia de l’escola. Celebrem la castanyada en tota la seva plenitud perquè contribueixi en el bagatge cultural i social del nostre alumnat.

Les tradicions són un element clau de la nostra cultura i identitat, i les escoles tenen la responsabilitat d’assegurar-ne la conservació i transmissió a les noves generacions. Fomentar aquesta preservació no només enriqueix les experiències dels estudiants, sinó que també contribueix a la construcció d’una societat més rica en diversitat i valors compartits.

CreaEscola Quality Certificate for Education Website