Què vol dir batec en el nostre lema? Quin és el batec del món? Com podem fer bategar el món? Són algunes preguntes que el lema d’aquest curs ens proposa. Si analitzem paraula a paraula podrem desgranar amb més facilitat tot el que aquest lema pot inspirar-nos.
En primer lloc, s’utilitza la primera persona del plural, amb el verb fem, fet que ens porta a plantejar la nostra acció dins d’una tribu, i en comunitat. No es tracta de que un pugui aconseguir que el món bategui, sinó que és necessària la col·laboració entre tots per fer del món un lloc millor.
En segon lloc, el batec entès com l’indicador que dona vida i alhora el moviment que porta a que siguem éssers animats, éssers amb ànima, amb cos, amb ment i amb cor. El batec és el moment en què percebem la vida, la seva fluïdesa, la seva vivacitat i a partir d’aquí això ens encamina a la recerca de la passió, de la pròpia autenticitat… El batec és un símbol de religare, el moviment que fa el cor per mantenir-nos lligats a la vida, a les persones i a la recerca del sentit.
En tercer lloc, el món. Un món que volem fer bategar. Per què hem de fer bategar el món? Cada vegada som més conscients de què el món és la nostra Casa Comuna, de que és necessària la nostra implicació des del punt de vista de la sostenibilitat i la conservació d’un món que hauria de ser un regal per a cada generació. A la vegada, el nostre món, està configurat per diferents cultures, religiones, paradigmes i maneres de viure. En el continu temporal del món que vivim ens mouen influïts per la pressa i per un cronos que moltes vegades no ens deixa centrar-nos en allò que és important, en el batec de l’altre. És per això que fer bategar el món és ser conscient de la gran diversitat i buscar raons per celebrar-la, és moure’s a escoltar el batec de l’altre i mobilitzar-se, si fos necessari per a què sigui tractat amb dignitat, és posar la nostra mirada en la contemplació d’aquelles arts que ens fan connectar amb la humanitat que hi ha en cadascú de nosaltres i que ens desvetllen les grans virtuts, la recerca de l’amor, de la justícia, de la bondat…
Perquè sí, un altre món és possible. Un nou món centrat en la planetització, on la diversitat és motiu de celebració, on es garanteix la dignitat humana de totes les persones, siguin on siguin i vinguin d’on vinguin, i on tots poden tenir les mateixes oportunitats. Iniciem aquest nou món a l’escola? El fem bategar?
25 escoles a Catalunya amb un projecte transformador, compromès i il·lusionant: #avuixdemà
© 2020 Escoles FEDAC | Tots els drets reservats - Avís legal - Política de privadesa - Política de cookies - Design by Creaescola