Cal fer una profunda reflexió sobre l’accès dels infants als continguts que troben per les xarxes. Cal trobar estratègies conjuntes entre famílies i educadors per prevenir l’exposició dels infants a continguts inapropiats.
A l’escola, hem detectat que, massa vegades, els nens i nenes de Primària mostren comportaments que no s’ajusten a la seva edat. Sovint, aquestes conductes venen influenciades per continguts violents o sexualitzats que han vist o escoltat en diferents plataformes digitals i que, sense adonar-nos-en, normalitzen actituds que no corresponen a la seva etapa evolutiva. Davant aquesta realitat, a FEDAC Salt volem promoure una reflexió conjunta entre famílies, escola i comunitat per protegir els infants i oferir-los una formació adequada.
El paper de les famílies i l’escola
Tant a casa com a classe, és fonamental mantenir un diàleg obert amb els infants. Preguntar-los quines pàgines visiten, quines cançons escolten o quins canals segueixen a les xarxes socials ens ajuda a detectar possibles senyals d’alerta. A la nostra escola volem fomentar aquesta comunicació i implicació familiar, tot oferint orientació sobre l’ús segur d’Internet i de les noves tecnologies. És per això que apostem per una formació en educació mediàtica que permeti als alumnes tenir criteri, escollir què volen veure, entendre què és el que estan mirant… aquest esforç que estem fent en formació mediàtica, cal que es vegi reforçada des de casa amb un correcte control parental i acompanyament de les famílies perquè els alumnes puguin accedir només a continguts adequats a la seva edat.
Possible impacte en el desenvolupament
Els continguts violents o sexualitzats poden afectar la manera com els infants interpreten les relacions humanes, la violència o la intimitat. A més a més, poden distorsionar la seva visió de la realitat i fomentar comportaments que no es corresponen amb la seva edat. Des de l’escola, oferim activitats d’alfabetització mediàtica per tal que prenguin consciència de la diferència entre ficció i realitat, i adquireixin eines per distingir què és adequat per a ells i què no. A través d’activitats diverses, ajudem els alumnes a construir el seu propi punt de vista sobre els vídeos que miren a les xarxes o els youtubers que segueixen; volem que siguin conscients de la qualitat que tenen els productes que visualitzen.
Cal que els alumnes siguin conscients del que veuen per evitar conductes inapropiades o que no s’adiuen a l’edat dels nens i nenes. De nou, l’acompanyament de les famílies i el seu compromís amb l’educació dels fills és imprescindible per poder millorar aquest aspecte de la seva educació.
El paper de les plataformes digitals
YouTube, TikTok, Instagram o d’altres plataformes poden ser eines molt útils d’aprenentatge i creativitat, però també poden exposar els infants a continguts inapropiats. Tot i que algunes empreses inclouen filtres d’edat o control parental, és responsabilitat tant de les famílies com dels educadors vetllar perquè aquests recursos s’utilitzin de manera efectiva.
Tots plegats hem de ser conscients que sovint les plataformes ofereixen continguts als alumnes que no són adequats a la seva edat o que -tot i ser adequats- no són considerats educatius o positius pels nostres nens i nenes. Cal estar alerta i fer un molt bon control del que s’està visualitzant.
Censura vs. formació
És important trobar l’equilibri entre protegir la infància i no limitar la seva curiositat ni l’aprenentatge de temes naturals i diversos. Sovint, les famílies i els educadors ens trobem amb preguntes sobre sexualitat, política, violència, comportaments diversos… que cal respondre de manera tranquil·la i amb naturalitat. Els adults hem d’acompanyar els infants en el seu creixement i oferir-los el suport que necessiten per resoldre els seus interrogants.
A FEDAC Salt entenem que aquestes qüestions formen part del creixement dels infants, però també defensem que cadascú ha d’abordar-les en el moment i la manera més apropiats a la seva maduresa. Som partidàries de respondre totes les inquietuds que sorgeixin de la manera més efectiva d’acord a l’edat dels nens i nenes.
Què podem fer?
En definitiva, cal estar al costat dels nostres fills i filles i compartir temps de pantalla amb ells. Conèixer el que miren, aconsellar-los sobre l’ús de les pantalles, respondre les seves preguntes i ser exemple és el millor que podem fer per ajudar els nostres infants a tenir una bona salut mediàtica.
Us animem a continuar informant-vos i participant en les activitats que proposem des de l’escola, amb l’objectiu d’acompanyar els nens i nenes en el seu procés de creixement i ajudar-los a créixer de manera segura i equilibrada en l’entorn digital. Només amb la col·laboració de tothom podrem garantir un espai educatiu i tecnològic positiu, on els infants puguin aprendre i desenvolupar-se sense exposar-se a continguts perjudicials.
25 escoles a Catalunya amb un projecte transformador, compromès i il·lusionant: #avuixdemà
© 2020 Escoles FEDAC | Tots els drets reservats - Avís legal - Política de privadesa - Política de cookies - Design by Creaescola