Llarg, 60 - 17190 Salt

972 233 681

“Jo veig, jo sento… no callo”

“Jo veig, jo sento… no callo”

El projecte “Jo veig, jo sento… no callo” és la proposta de FEDAC Salt per prevenir l’assetjament escolar, per ajudar tots els alumnes a trobar el seu lloc dins de la nostra escola i per assegurar el bon clima i l’harmonia dins del nostre centre.

Entenem que l’assetjament és l’exposició d’un alumne, de forma repetida i durant un temps, a accions negatives provocades per un alumne o un grup d’alumnes. Aquestes accions suposen un desequilibri de poder i el desig conscient de ferir la persona que pateix el bullying. L’assetjament pot ser físic, verbal, a través de les xarxes… i sovint condueix a una exclusió social.

El nostre projecte va néixer el curs passat partint de la col·laboració de la Vanessa Esteras, mare de l’escola i estudiant d’Integració Social, amb el nostre equip de tutoria i acompanyament dels alumnes. L’eix principal de la proposta, que compartim amb tota la comunitat educativa, és la prevenció de l’assetjament i l’encoratjament a tots els alumnes perquè puguin fer sentir la seva veu davant les diferents dificultats que poden anar trobant.

Aquest curs 22/23 hem iniciat la implementació del projecte amb tots els membres de la nostra comunitat; alumnes, famílies i docents; tots hi tenen molt a dir.

L’equip docent va reflexionar sobre l’assetjament i va actualitzar el protocol que l’escola activa davant els casos sospitosos.  S’han portat a terme diferents accions a tots els cursos de l’escola per apoderar els alumnes i per ajudar-los a fer un pas endavant per solucionar els problemes. Des de Tutoria s’ha aplicat la tècnica NEMO (Nombrar, Emoció implicada, Motivació i Objectiu) perquè els nens i nenes sàpiguen actuar quan es produeix un malentès o un problema. I s’ha fet una tasca molt intensa de difusió i informació sobre l’assetjament i el projecte “Jo veig, jo sento… no callo”.

Un aspecte que voldríem destacar són les enquestes que es varen passar a les famílies, els alumnes i els docents. A través d’aquestes hem pogut treballar amb dades i amb impressions concretes dels diferents agents de la comunitat educativa per a poder millorar el clima de l’escola.

Analitzant les respostes obtingudes, hem pogut detectar que força famílies no saben exactament què és l’assetjament i el confonen amb problemes que es troben els seus fills en el seu dia a dia. Un 18’6% de les famílies de Primària i un 16% de les famílies de Secundària consideren que els seus fills i filles han patit alguna situació d’assetjament. Un 56% d’aquests maltractaments haurien estat verbals.

S’han fet intervencions a tres classes on s’ha detectat algun indici d’assetjament per a detectar problemes i solventar-los. Es continuarà fent el seguiment d’aquestes situacions per part de tot l’equip docent i es treballarà activament perquè aquestes situacions no es repeteixin en un futur.

En aquest informe que us enllacem hi podreu trobar informació més concreta i extensa sobre els resultats obtinguts.

El projecte “Jo veig, jo sento… no callo” és una eina molt útil que ens permetrà mantenir bon clima a la nostra escola i és responsabilitat de tots –alumnes, docents i famílies- treballar per assolir els objectius que ens anem marcant.

El 2 de maig és el Dia Internacional contra l’Assetjament Escolar. Des de l’escola ja estem treballant aquesta data i preparant l’exposició a la Biblioteca Iu Bohigas per explicar-vos tota la feina que els nens i nenes han estat fent. I vosaltres, què feu per lluitar contra l’assetjament escolar?

Iguals però diferents
CreaEscola Quality Certificate for Education Website