Llarg, 60 - 17190 Salt

972 233 681

El Màgic d’Oz

El Màgic d’Oz

El màgic d’Oz és un clàssic pels més petits de l’any 1939 creada per L. Frank Baum i Noel Langley. Els principis del màgic d’Oz van començar sent una novel·la que amb poc temps va guanyar molt d’èxit. Gràcies a això es va adaptar la història a un musical i d’aquí és d’on va sortir la pel·lícula. Aconseguint la totalitat del que és la fama.

La protagonista Dorothy que somia viatjar més enllà de l’arc de Sant Martí, veu el seu desig fet realitat quan un tornado se l’emporta amb el seu gosset al món d’Oz. Viu i coneix milers d’aventures i companys sorprenents en l’increïble món del màgic d’Oz. Entre ells tenim l’home de “llauna”, el lleó covard, l’espantaocells…

No obstant això, el rodatge de la pel·lícula no va ser tan bonic i màgic… De fet, va ser un malson pels actors i persones que rodaven la cinta. Només mencionant que 5 directors van renunciar en ple rodatge al seu treball,  ja et pots imaginar una mica l’ambient on hi havia múltiples intoxicacions, hospitalitzacions i diversos problemes que van convertir el rodatge d’aquesta pel·lícula de fantasia en un procés ple d’horrors. 

Sens dubte, una de les persones que més va patir al rodatge va ser Judy Garland l’actriu que va protagonitzar Dorothy. L’actriu ja tenia 16 anys i per poder aparentar els 12 que requeria el paper, va haver de suportar la pressió d’una cotilla que dissimulés els pits. A més va ser sotmesa a portar una perruca rossa i maquillatge excessivament abundant, però finalment li van treure el maquillatge, ja que provocava que es veiés més gran del que volien aparentar, en el cas de la perruca rossa, aquesta va anar canviant en el transcurs de la cinta a causa de la conformitat del director. Judy Garland, també va patir assetjament sexual per part dels seus superiors que anys després es va donar a conèixer. A més, la seva doble i entrenadora personal, Barbara Bobbie Koshay, l’espiava per ordre de l’estudi i va haver de patir les humiliacions de Luis B. Mayer, magnat de la Metro-Goldwyn-Mayer, que l’anomenava “la meva petita geperuda”, portant-la a patir una gran inseguretat amb el seu cos. 

Bubby Ebsen, va ser el primer a realitzar el paper com l’home de llauna, però no va sobrepassar els 10 dies en el paper, ja que va ser hospitalitzat a causa d’una intoxicació que utilitzaven en el seu maquillatge. El va substituir Jack Haley i per evitar un altre accident van utilitzar una pasta platejada. L’inseparable amic de Dorothy, Totó, el seu gos, va patir d’una cama trencada en el set de gravació, ja que el van trepitjar sense voler. La dieta d’aquestes persones es basava en líquids perquè no podien ni mastegar, ja que els seus vestits pesaven tant i passaven quasi 20 hores en els estudis pel procés de caracterització.

La següent a la llista és la bruixa de l’oest que va ser interpretada per Margaret Hamilton qui durant una de les escenes en què acaba envoltada de foc, patint unes cremades greus que van provocar ser ingressada a l’hospital en un període de 6 setmanes. Tard l’actriu es va negar a fer una escena on havia de sortir volant amb l’escombra mentre aquest treia fum, per tant, es va contractar a una doble, doncs bé, el mecanisme fallat i el doble patiment d’un accident que li va causar greus ferides.

Amb tot el que ha passat, pensem que, encara que tot això sigui per fer unes gravacions de les escenes per la pel·lícula, és millor primer pensar en la seguretat dels actors. i procurar que, mai més semblant en aquest rodatge d’aquesta pel·lícula passi.

Crítica. Escrit per: Sabrina Machtoune, Silvia Castillo i Jiahui Chen

CreaEscola Quality Certificate for Education Website