L’educació és un viatge col·lectiu que implica no només alumnes, mestres i professors, sinó també les famílies. A la nostra escola les famílies són vitals i tenen sempre les portes obertes per venir a col·laborar amb els alumnes i les docents, a aportar el seu particular punt de vista i a ser part activa de la nostra organització. A FEDAC Salt tenim el projecte “Creixem Junts” que és l’eix vertebrador de l’acció de les famílies al centre, però volem fer un pas més i incloure també els pares en les decisions que es porten a terme a la nostra escola. Una de les maneres més efectives de comprometre les famílies en aquesta experiència educativa és a través de la participació activa en els òrgans de govern i en les comissions de treball. Aquesta col·laboració no només enforteix la comunitat educativa, sinó que també té un impacte profund en el desenvolupament dels estudiants que veuen materialitzat el compromís mutu entre escola i família.
La participació democràtica de les famílies en els òrgans de govern de les escoles és un element crucial per al desenvolupament efectiu de l’educació. A FEDAC SALT apostem per un vincle constant entre tots els agents de la comunitat educativa i això -que s’emmarca en el Projecte “Creixem Junts”- es fa present en tots els finals de projecte, en les diades especials i festivitats, les xerrades i tallers on assisteixen les famílies i a la festa de l’escola.
El Consell Escolar està format per tres representants de l’equip de titularitat (i que actualment són dues mestres jubilades que han estat molt importants per la nostra escola i l’anterior directora). També hi ha 3 membres de l’equip d’educadors i un membre l’equip directiu, un representant del personal d’administració i servei, tres representants de les famílies (que varen ser escollits en els eleccions), un representant de l’AMPA i dos representants dels alumnes (que enguany són els delegats de Primer i de Segon d’ESO)
La tasca del Consell Escolar és molt important perquè decideix aspectes fonamentals sobre el funcionament de l’escola. I també és una mostra de l’esperit democràtic del centre perquè les eleccions al consell escolar o a l’AMPA ofereixen als membres de la comunitat escolar l’oportunitat de triar els seus representants i influir en les decisions rellevants per a l’escola; d’organització o econòmiques per exemple. Al nostre centre a les reunions del Consell Escolar o de l’AMPA no només s’hi aborden qüestions administratives, sinó que també es treballen aspectes de la planificació estratègica, la definició de mesures que afecten directament els alumnes, es vetlla per la convivència al centre i com millorar-la, i altres qüestions importants per a la nostra institució; el seu present i el seu futur.
Un altre òrgan de decisió molt important a la nostra escola és l’AMPA; l’Associació de Mares i Pares d’Alumnes i és un equip de mares i pares que representa les famílies del centre educatiu.
Les reunions de l’AMPA es fan el primer dimarts de cada mes en format telemàtic per fer més fàcil l’assistència de tothom. L’Associació de mares i pares està vinculada amb una figura docent que fa d’enllaç entre l’escola i l’associació; d’aquesta manera, es manté l’autonomia de l’òrgan de gestió, però s’afavoreix també la coordinació i compartir mirades sobre les decisions que afecten a l’alumnat. Aquest curs, l’AMPA de l’escola i els equips +Art, Escola Verda i AiPS s’han coordinat perquè l’alumnat esculli la temàtica de la disfressa de carnestoltes del proper febrer 2024. I l’experiència està essent un èxit!
Estem buscant especialistes per participar en els projectes que estem duent a terme a l’aula. La participació d’experts en àmbits específics farà més significativa l’experiència educativa dels nostres alumnes i contribuirà al desenvolupament de projectes més complets i enriquidors.
La col·laboració dels especialistes externs ens permetrà oferir als nostres alumnes una visió més àmplia i pràctica dels temes que estem treballant a l’aula. A més, reforçarà la relació entre l’escola i les famílies, ja que la seva participació en aquests projectes també pot obrir noves oportunitats de col·laboració i intercanvi de coneixements. Alhora que enfortirà el lligam amb el centre i el sentit de pertinença a la comunitat.
En conclusió, la presència de les famílies en els òrgans de govern i la seva participació democràtica en les escoles és un element indispensable per a l’èxit educatiu. A través d’aquesta col·laboració, no només s’estableix una relació més estreta entre les famílies i l’escola, sinó que també es crea un entorn que promou el benestar dels estudiants i la prosperitat de tota la comunitat educativa. Fomentar aquesta participació activa és clau per construir plegats l’escola que volem; és decisiu per a dissenyar i materialitzar el FEDAC Salt del demà.
25 escoles a Catalunya amb un projecte transformador, compromès i il·lusionant: #avuixdemà
© 2020 Escoles FEDAC | Tots els drets reservats - Avís legal - Política de privadesa - Política de cookies - Design by Creaescola